Varm eller kall hudton? - Mandel Design

Rotate your device for better view

Varm eller kall hudton?

Hej på er!

Hur har ni det? Hos oss snöade det hela dagen igår vilket var väldigt vackert och när vi vaknade i morse var det ösregn och all snö var borta 😉 Riktigt kallt är det också! Det gäller att mysa till det lite extra inomhus och sedan ska jag ändå ta en liten promenad i eftermiddag, man får ha kläder för alla väder för annars blir det svårt att ta till vara på dagsljuset på västkusten ;):D

 

Idag tänkte jag att vi skulle prata färg! Som makeup-artist är det här med “kall” och “varm” hudton alltid ett hett ämne eftersom det är avgörande för att hitta rätt foundation tillexempel 🙂 Men det är faktiskt också rätt avgörande när det kommer till kläder! Har du någon gång tagit fram ett riktigt snyggt plagg ur garderoben men när du sedan har på dig plagget är det något som inte riktigt blir bra. Det är inte harmoniskt. Kanske ser du lite grå och glåmig ut i hudtonen, eller märker att dina ögon som alltid brukar stråla helt plötsligt ser matta och livlösa ut i detta plagget.

Har man köpt ett plagg i “fel” färg brukar jag vara ganska hård och säga, skippa det! Skänk det eller ge bort det, oavsett hur snyggt det sitter. Man vill inte känna att man behöver ha nyfärgat hår eller dra på extra mycket smink för att kunna bära upp ett plagg i sin garderob. Ett av mina bästa tips är att shoppa osminkad (om du brukar sminka dig). Det kan låta lite knasigt men det är för att när du är osminkad ser du väldigt tydligt om ett plagg är din färg eller inte. Känner du att färgen passar dig när du är osminkad vet du till 199% att det är din färg, och du kommer bara känna dig extra toppen de dagar du har på dig plagget och sminkar dig lite. Men visst vill man väl också känna sig som sitt bästa jag utan allt piff?

Jag använder samma strategi när jag går till frisören, dvs jag går dit osminkad. Jag vill ha en hårfärg som lyfter fram min naturliga hudton och gör att jag ser extra snygg ut även om jag gått ur sängen och är ofixad. Hos frisören kan det ibland bli att man får en hårfärg/nyans som kräver extra rouge och extra mascara för att bära upp,  och det kanske vissa trivs bra med medan det får motsatt effekt hos andra 🙂

Så, hur vet man då om man har en varm eller kall hudton?
Ta på dig en vit t-shirt eller linne, sätt upp håret och ställ dig i badrummet och titta. På halsen och käken brukar hudtonen vara extra tydlig, eftersom att man kan ha rodnader i ansiktet även om man inte har en “röd hudton” Du kan också prova att ta på dig guldiga och silvriga smycken. Vilket passar du extra bra i? Vilket trivs du bäst i? Guld är varmt och silver är kallt. Ofta så brukar vi mest tycka om det ena eller det andra just för att det matchar vår hudton. En varm hudton har gula undertoner och gröna vener. En kall hudton har rosa underton och blå vener, och en neutral hudton har lika delar av varje. Om du har en neutral hudton brukar dina vener vara både blå och gröna.


bild lånad www.fargcollection.se

Varm hudton: En varm hudton drar åt det gula hållet. Du är extra snygg i guldiga accessoarer, plagg med kanel, saffran, och bronziga toner är extra snygga på dig. Olivgrönt är också en hit!

Tröja rostorange
Tröja kamel
Tröja brun
Cargobyxa

Kall hudton: En kall hudton drar åt det rosa hållet. Du är supersnygg i grått, marinblått, khakigrönt och beige/kamel toner som har lite rött i sig. Våriga rosa toner, ljusblått och ljuslila kan också passa dig superbra!

Ljuslila tröja
Klänning
Grå tröja
Blus

Neutral hudton. Du kan ha både varma och kalla färger, men antagligen trivs du bättre i det ena eller det andra. Här kan du låta andra drag som hårfärg, ögonfärg osv spela in när du väljer färger. Champagnefärgat är extra snyggt på dig!

Topp
Kappa
Blus
Stickad tröja

Jag brukar säga att alla kan ha alla färger, så länge det är rätt nyans! Ofta har man redan bra koll på vilka färger man passar i och inte, men ibland kan det vara bra att tänka igenom en gång extra innan man gör ett inköp 🙂

Ha en underbar lillördag, ikväll ska jag ha hemmaspa! Vad ska du göra?

Tack för din feedback & kommentar.